Działania na granicach, dowody

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
omega_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2020, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Działania na granicach, dowody

Post autor: omega_13 »

Cześć, potrzebuję pomocy przy udowodnieniu takich twierdzeń:

Zakładamy, że granice \(\displaystyle{ \lim_{x\to a} (f(x)}\) i \(\displaystyle{ \lim_{x\to a} (g(x)}\) istnieją i są skończone.

\(\displaystyle{ \lim_{x\to a} (f(x)+g(x))= \lim_{x\to a} f(x)+ \lim_{x\to a} g(x) }\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to a} (f(x)-g(x))= \lim_{x\to a} f(x)- \lim_{x\to a} g(x) }\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to a} (f(x) \cdot g(x) = \lim_{ x\to a } f(x) \cdot \lim_{x \to a} g(x) }\)
jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{x \to a} g(x) \neq 0 }\) to \(\displaystyle{ \lim_{x \to a} \frac{f(x)}{g(x)} = \frac{ \lim_{x \to a}f(x) }{ \lim_{x \to a} g(x)} }\)

Najpierw chciałbym się najpierw zająć pierwszym dowodem. Wiem, że jest on analogiczny do dowodu w ciągach

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/CHXtnqV

Znalazłem również taki temat dowody na działania na granicach, który mi nie pomógł.

Niestety nie wiem jak się do tego zabrać, jak dotąd używałem tylko prostych dowodów nie wprost a tego typu zadania są dla mnie całkowitą nowością, co skutkuje tym, że jest to dla mnie niezrozumiałe.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Działania na granicach, dowody

Post autor: a4karo »

Może taka nierówność Ci pomoże:
$$|f(x)+g(x)-(F+G)|\leq |f(x)-F|+|g(x)-G| ?$$
ODPOWIEDZ