Granica funkcji w nieskończoności

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Granica funkcji w nieskończoności

Post autor: inusia146 »

Mam do obliczenia taką granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \left[ (1-x)^2 (x+3) \right] }\)

Muszę to rozpisywać, czy mogę zauważyć, że mam \(\displaystyle{ ( -\infty)^2 \cdot \infty = \infty \cdot \infty = \infty}\)?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Granica funkcji w nieskończoności

Post autor: JHN »

Możesz, pozdrawiam
ODPOWIEDZ