Własności granic niewłaściwych funkcji w punkcie

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Własności granic niewłaściwych funkcji w punkcie

Post autor: inusia146 »

Czy prawdziwe są następujące własności:
1. Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } f(x) = \infty}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } g(x) = a>0 }\), to \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0} (f(x) \cdot g(x)) = \infty}\)
2. Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } f(x) = \infty}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } g(x) = a<0 }\), to \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0} (f(x) \cdot g(x)) = - \infty}\)
3. Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } f(x) = \infty}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } g(x) = \infty }\), to \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0} (f(x) \cdot g(x)) = \infty}\)
4. Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } f(x) = \infty}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0 } g(x) =- \infty }\), to \(\displaystyle{ \lim_{ x \to x_0} (f(x) \cdot g(x)) = -\infty}\) ?

A jeżeli nie, to bardzo prosiłabym o jakieś kontrprzykłady albo chociaż wskazówki, jak ich szukać.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Własności granic niewłaściwych funkcji w punkcie

Post autor: Premislav »

Tak, są prawdziwe.
ODPOWIEDZ