udowodnij ze granica nie istnieje
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -0} \cos \frac{1}{x^{2}} }\)
dziekuje
dowod ze granica nie istnieje
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 mar 2020, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
dowod ze granica nie istnieje
Ostatnio zmieniony 19 mar 2020, o 15:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczono w złym dziale.
Powód: Temat umieszczono w złym dziale.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: dowod ze granica nie istnieje
Rozważ ciągi \(\displaystyle{ a_{n}=-\frac{1}{\sqrt{2n\pi}}, \ b_{n}=-\frac{1}{\sqrt{(2n+1)\pi}}, \ n=1,2\ldots }\)
Ile wynoszą granice
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\cos\left(\frac{1}{a_{n}^{2}}\right), \ \lim_{n\to \infty}\cos\left(\frac{1}{b_{n}^{2}}\right)}\)
Ile wynoszą granice
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}\cos\left(\frac{1}{a_{n}^{2}}\right), \ \lim_{n\to \infty}\cos\left(\frac{1}{b_{n}^{2}}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 mar 2020, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Re: dowod ze granica nie istnieje
Mam to! dziękuje!
Dodano po 3 godzinach 56 minutach 37 sekundach:
Dobra, jednak nie dokońca to mam (
Nasze limesy z ciągami ktore przedstawiles nie mają granicy -> więc granica nie istnieje?
Wiem ze korzystamy tutaj z definicji granicy heinego
Dodano po 3 godzinach 56 minutach 37 sekundach:
Dobra, jednak nie dokońca to mam (
Nasze limesy z ciągami ktore przedstawiles nie mają granicy -> więc granica nie istnieje?
Wiem ze korzystamy tutaj z definicji granicy heinego
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: dowod ze granica nie istnieje
Mają granice. Policz je. Jak się do tego ma definicja Heinego która mówi, że granica istnieje gdy jej wynik jest taki samo niezależnie od wyboru ciągów.Nasze limesy z ciągami ktore przedstawiles nie mają granicy