Ciągłość i okresowość oraz równ. f(g(x))=f(x)

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Awatar użytkownika
Zaratustra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 24 lut 2015, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 6 razy

Ciągłość i okresowość oraz równ. f(g(x))=f(x)

Post autor: Zaratustra »

Niech: \(\displaystyle{ f\colon\mathbb{R}\to\mathbb{R}}\) - f. ciągła, okresowa oraz \(\displaystyle{ g\colon\mathbb{R}\to\mathbb{R}}\) - f. ciągła.
Teza: istnieje \(\displaystyle{ x_0\in\mathbb{R}}\) takie, że \(\displaystyle{ f\left(g(x_0)\right)=f(x_0)}\)

Wygląda na „ćwiczonko” a mnie sfrustrowało. Naprowadzi ktoś?

Moje próby... czy obserwacje, w sumie nic sensownego:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Ciągłość i okresowość oraz równ. f(g(x))=f(x)

Post autor: Dasio11 »

Hint:    
Awatar użytkownika
Zaratustra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 24 lut 2015, o 16:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Ciągłość i okresowość oraz równ. f(g(x))=f(x)

Post autor: Zaratustra »

Oh, dzięki Dasio11! Najgorsze uczucie - oczywista wskazówka ale póki nie podpowiedziałeś, to do głowy mi nie wskoczyło :P
ODPOWIEDZ