Granica ciągu - ułamek w pierwiastku

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
p13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 18 razy

Granica ciągu - ułamek w pierwiastku

Post autor: p13 »

Cześć,
mam pytanie czy granica tego ciągu to 1? Tak mi wyszło z twierdzenia trzech ciągów i nie jestem przekonany:

\(\displaystyle{ a _{n} = \sqrt[n]{ \frac{1}{n} + \frac{1}{4 ^{n} } } }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Granica ciągu - ułamek w pierwiastku

Post autor: Janusz Tracz »

mam pytanie czy granica tego ciągu to 1?
Tak. Taka granica to \(\displaystyle{ 1}\). Intuicyjnie \(\displaystyle{ \frac{1}{4^n} }\) dąży dużo szybciej do \(\displaystyle{ 0}\) niż \(\displaystyle{ \frac{1}{n} }\) więc nie ma znaczenia (co formalnie pokazują \(\displaystyle{ 3}\) ciągi). Poza tym

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ \frac{1}{n} } \rightarrow 1 }\)

PS to jest heurystyka a nie dowód, ale oddaje to intuicję.
ODPOWIEDZ