Wykazać, że równanie ma co najmniej dwa pierwiastki będące liczbami rzeczywistymi.
\(\displaystyle{ x ^{180}+ \frac{84}{1+x ^{2} +\cos ^{2}x}= 119 }\)
Myślałam o zastosowaniu twierdzenia Darboux.
Będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu
Wykazać, że równanie ma co najmniej dwa pierwiastki rzeczywiste
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 23 paź 2019, o 13:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 8 razy
Wykazać, że równanie ma co najmniej dwa pierwiastki rzeczywiste
Ostatnio zmieniony 16 lut 2020, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości: co najmniej.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości: co najmniej.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Wykazać, że równanie ma co najmniej dwa pierwiastki rzeczywiste
Istnieje ciągła funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{180}+ \frac{84}{1+x ^{2} +\cos ^{2}x}- 119 }\)
Sprawdź znak: \(\displaystyle{ f(-2),f(0), f(2)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{180}+ \frac{84}{1+x ^{2} +\cos ^{2}x}- 119 }\)
Sprawdź znak: \(\displaystyle{ f(-2),f(0), f(2)}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2020, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.