Czesc, czy moglibyscie pomoc mi z zadaniem ktore juz drugi raz pojawilo sie na egzaminie i z ktorym kompletnie nie wiem jak sobie poradzic.
Niech \(\displaystyle{ a _{1} < a _{2} < a _{3} < ... < a _{n} }\). Pokaz ze rownanie \(\displaystyle{ \frac{1}{x- a_{1} } + \frac{1}{x- a_{2} } + \frac{1}{x- a_{3} } + ... + \frac{1}{x- a_{n} } = 0}\) ma dokladnie \(\displaystyle{ n -1}\) rozwiazan.
Wsk. skorzystaj m. in. z twierdzenia o przyjmowaniu wartosci posrednich.
Pokaz ze rownanie ma dokladnie n-1 rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 5 lut 2020, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 3 razy
Pokaz ze rownanie ma dokladnie n-1 rozwiazan
Ostatnio zmieniony 9 lut 2020, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4060
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 1391 razy
Re: Pokaz ze rownanie ma dokladnie n-1 rozwiazan
Niech \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x- a_{1} } + \frac{1}{x- a_{2} } + \frac{1}{x- a_{3} } + ... + \frac{1}{x- a_{n} }}\) będzie określona na \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ a_1,a_2,...,a_n\right\} }\). Zauważ, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to a_i}f(x)= \pm \infty }\) w zależności od sposobu dążenia to znaczy jeśli \(\displaystyle{ x \rightarrow a_i^{+}}\) to \(\displaystyle{ + \infty }\) a jeśli \(\displaystyle{ x \rightarrow a_i^-}\) to \(\displaystyle{ - \infty }\). Zatem pomiędzy \(\displaystyle{ a_i,a_{i+1}}\) musi leżeć taki punkt \(\displaystyle{ \xi}\) dla którego \(\displaystyle{ f(\xi)=0}\). A takich "przedziałów" jest właśnie \(\displaystyle{ n-1}\).
Pokazałem, że jest co najmniej \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc zerowych. By pokazać, że jest ich dokładnie \(\displaystyle{ n-1}\) można policzyć \(\displaystyle{ f'(x)}\) i zauważyć, że funkcje jest przedziałami malejąca. Przy czym przedziały krańcowe tj. \(\displaystyle{ \left( - \infty ,a_1\right) }\) oraz \(\displaystyle{ \left( a_n, \infty \right) }\) nie zawierają miejsc zerowych.
Pokazałem, że jest co najmniej \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc zerowych. By pokazać, że jest ich dokładnie \(\displaystyle{ n-1}\) można policzyć \(\displaystyle{ f'(x)}\) i zauważyć, że funkcje jest przedziałami malejąca. Przy czym przedziały krańcowe tj. \(\displaystyle{ \left( - \infty ,a_1\right) }\) oraz \(\displaystyle{ \left( a_n, \infty \right) }\) nie zawierają miejsc zerowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Pokaz ze rownanie ma dokladnie n-1 rozwiazan
A jeszcze prościej zauważyć, że
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{W'(x)}{W(x)}}\), gdzie \(\displaystyle{ W(x)=(x-a_1)(x-a_2)\cdot\ldots\cdot(x-a_n)}\)
Więcej niż `n-1` pierwiastków toto mieć nie może, a ma co najmniej jeden między pierwiastkami `W` z tw. Lagrange'a
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{W'(x)}{W(x)}}\), gdzie \(\displaystyle{ W(x)=(x-a_1)(x-a_2)\cdot\ldots\cdot(x-a_n)}\)
Więcej niż `n-1` pierwiastków toto mieć nie może, a ma co najmniej jeden między pierwiastkami `W` z tw. Lagrange'a