Punkty nieciągłości.

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Punkty nieciągłości.

Post autor: xdominika »

Znaleźć wszystkie punkty nieciągłości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \lim_{ n\to \infty } \left( \frac{ x^{n} }{1+ x^{n} } \right) }\). Dziedzina i zbiór wartości to liczby rzeczywiste. Czy musi zachodzić \(\displaystyle{ 1+ x^{n} \neq 0}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Punkty nieciągłości.

Post autor: a4karo »

Nie. Ta granica jest określona dla wszystkich argumentów
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Punkty nieciągłości.

Post autor: Dasio11 »

Aby \(\displaystyle{ x}\) należał do dziedziny, istotnie warunkiem koniecznym jest by \(\displaystyle{ 1+x^n \neq 0}\) dla prawie wszystkich \(\displaystyle{ n}\). Ten warunek wyklucza z dziedziny punkt \(\displaystyle{ x=-1}\), a dla pozostałych argumentów funkcja jest określona.
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Re: Punkty nieciągłości.

Post autor: xdominika »

a4karo pisze: 16 sty 2020, o 12:41 Nie. Ta granica jest określona dla wszystkich argumentów
Tak było podane w treści zadania, dlatego pytam czy musi zachodzić ten warunek.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Punkty nieciągłości.

Post autor: a4karo »

Przeczytaj jeszcze raz odpowiedź Dasio11. (moja odpowiedź zawiera lukę)
ODPOWIEDZ