Granica funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 23 razy
Granica funkcji.
Obliczyć granicę: \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }\left( \frac{\ln(2+ 2^{x})}{\ln(3+3 ^{x}) } \right)}\). Czy to będzie \(\displaystyle{ 0}\) czy \(\displaystyle{ \frac{\ln 2}{\ln 3}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Granica funkcji.
Wydaje mi się że można przekształcić ten logarytm do stałej.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }\left[\left( \frac{\ln(2+ 2^{x})}{\ln(3+3 ^{x}) } \right)=
\frac{\ln 2^{x+1}}{\ln 3^{x+1}}=
\frac{(x+1) \ln 2 }{(x+1)\ln 3}=
\frac{\ln 2}{\ln 3}\right]=
\frac{\ln 2}{\ln 3}}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Granica funkcji.
\(\displaystyle{ 2+2^x\neq 2^{1+x}}\) (poza małym wyjątkiem)shreder221 pisze: ↑16 sty 2020, o 13:36 Wydaje mi się że można przekształcić ten logarytm do stałej.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }\left[\left( \frac{\ln(2+ 2^{x})}{\ln(3+3 ^{x}) } \right)=
\frac{\ln 2^{x+1}}{\ln 3^{x+1}}=
\frac{(x+1) \ln 2 }{(x+1)\ln 3}=
\frac{ln 2}{ln 3}\right]=
\frac{ln 2}{ln 3}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granica funkcji.
Poza tym taki zapis jest fatalny i powinien być karalny.shreder221 pisze: ↑16 sty 2020, o 13:36\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty }\left[\left( \frac{\ln(2+ 2^{x})}{\ln(3+3 ^{x}) } \right)=
\frac{\ln 2^{x+1}}{\ln 3^{x+1}}=\frac{(x+1) \ln 2 }{(x+1)\ln 3}=\frac{\ln 2}{\ln 3}\right]=\frac{\ln 2}{\ln 3}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Granica funkcji.
Uwagi do mnie są a koleżance nie pomożecie . Oczywiście że się pomyliłem. Durny błąd jakich u mnie niestety pełno ;(
miałem sek czasu a że sam sporo korzystam to i pomóc chciałem, pośpieszyłem się i stało się ;(
Co do zapisu. Na początku też psioczyłem jak nam profesor pokazywał. Ale z biegiem czasu bardzo doceniłem Jak rozumiem uważasz że tępiony powinien być bo nie widać jakie działanie jest wykonywane? Czy z jakiegoś powodu?
Co do treści zadania wobec ewidentnej nieprawidłowości powyższego przekształcania na pierwszy rzut oka nie widzę jak dokładnie to zrobić.
Wydaje mi się że można spróbować z 3 ciągów ale głowy nie dam, a pomyśleć głębiej teraz nie pomyślę bo jak bardzo nie starał bym się skupić to w końcu pojawia mi się obraz mięciutkiej poduszki i ciepłej kołderki
tak czy inaczej wg kalkulatora granicą jest \(\displaystyle{ \frac{\ln 2}{\ln 3}}\)
miałem sek czasu a że sam sporo korzystam to i pomóc chciałem, pośpieszyłem się i stało się ;(
Co do zapisu. Na początku też psioczyłem jak nam profesor pokazywał. Ale z biegiem czasu bardzo doceniłem Jak rozumiem uważasz że tępiony powinien być bo nie widać jakie działanie jest wykonywane? Czy z jakiegoś powodu?
Co do treści zadania wobec ewidentnej nieprawidłowości powyższego przekształcania na pierwszy rzut oka nie widzę jak dokładnie to zrobić.
Wydaje mi się że można spróbować z 3 ciągów ale głowy nie dam, a pomyśleć głębiej teraz nie pomyślę bo jak bardzo nie starał bym się skupić to w końcu pojawia mi się obraz mięciutkiej poduszki i ciepłej kołderki
tak czy inaczej wg kalkulatora granicą jest \(\displaystyle{ \frac{\ln 2}{\ln 3}}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Granica funkcji.
Albo (jak ktoś chciałby bez 3 granic):
\(\displaystyle{ \frac{\ln (2+2^x)}{\ln(3+3^x)}= \frac{\ln 2^x\left( \frac{2}{2^x} +1\right) }{\ln 3^x\left( \frac{3}{3^x} +1\right)}= \frac{x\ln 2+\ln \left( \frac{2}{2^x} +1\right)}{x\ln 3+\ln \left( \frac{3}{3^x} +1\right)} \rightarrow \frac{\ln 2}{\ln 3} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\ln (2+2^x)}{\ln(3+3^x)}= \frac{\ln 2^x\left( \frac{2}{2^x} +1\right) }{\ln 3^x\left( \frac{3}{3^x} +1\right)}= \frac{x\ln 2+\ln \left( \frac{2}{2^x} +1\right)}{x\ln 3+\ln \left( \frac{3}{3^x} +1\right)} \rightarrow \frac{\ln 2}{\ln 3} }\)