Po podstawieniu wychodzi mi za każdym razem symbol nieskończoność przez nieskończoność, więc liczę del H'ospitalem aż do skutku.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{x^3} =\lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{3x^2} =\lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{6x} =\lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{6} }\)
Teraz jeśli dobrze rozumuje to \(\displaystyle{ \left[ \frac{ e^{ \pm \infty } }{6} \right] = \left[ \frac{ \pm \infty}{6} \right] = \left[ \pm \infty \right] }\)
Czyli
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{x^3} =\lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{3x^2} =\lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{6x} =\lim_{ x\to \pm \infty } \frac{e^x}{6} = \pm \infty }\)
Dobrze rozumuje, czy gdzieś popełniłem błąd? Pytam, bo w kluczu odpowiedzi jest inaczej a ja dumam i dumam i nie widzę błedu.
Proszę o sprawdzenie poprawności rozumowania
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Proszę o sprawdzenie poprawności rozumowania
Gdyby każdy symbol \(\displaystyle{ \pm \infty}\) zastąpić przez \(\displaystyle{ \infty}\), to byłoby dobrze.
Ale chyba zapomniałeś, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty} e^x = 0}\), więc już pierwsze zastosowanie reguły de l'Hospitala jest niepoprawne (bo niespełnione są założenia), a poza tym - niepotrzebne.
Ale chyba zapomniałeś, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty} e^x = 0}\), więc już pierwsze zastosowanie reguły de l'Hospitala jest niepoprawne (bo niespełnione są założenia), a poza tym - niepotrzebne.
Re: Proszę o sprawdzenie poprawności rozumowania
Heh. Nawet nie znałem tej regułki. To wszystko wyjaśnia. Wielkie dzięki.