Witajcie,
mam pewien problem,
Otóż o ile wiem jak udowodnić, że granica nie istnieje to ten przykład sprawia mi problem, oto do czego doszedłem:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to0 } \cos \frac{1}{x}= ... =\lim_{ x\to 0} \left( \frac{\tg\left( \frac{1}{x} \right) }{ \frac{1}{x} } \right) ^{-1} \cdot \left( \frac{1}{x} \right) ^{-1} \cdot\left( \frac{\sin \frac{1}{x} }{ \frac{1}{x} } \right) \cdot \frac{1}{x} }\)
Wiem również, że są następujące wzory:
\(\displaystyle{ \lim_{ coś\to 0 } \frac{\sin/\tg/\arcsin/\arctg(to\ coś)}{to\ coś} =1}\)
Ale problem leży w tym, że u góry nie mogę tego zastosować przez to, że to \(\displaystyle{ x}\) dąży do zera, a w funkcji jest \(\displaystyle{ 1/x}\)
I nie wiem co mam tutaj teraz zrobić proszę o pomoc dziękuję
Jak udowodnić, że ta granica nie istnieje?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 paź 2019, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Jak udowodnić, że ta granica nie istnieje?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2020, o 16:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34343
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Jak udowodnić, że ta granica nie istnieje?
Kombinujesz jak koń pod górkę. Zrób podstawienie \(\displaystyle{ t=\frac{1}{x}}\), może coś zobaczysz.
JK
JK