Elementarny dowód zbieżności funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Indifferentiable
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 lip 2019, o 01:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Elementarny dowód zbieżności funkcji

Post autor: Indifferentiable »

Korzystając z definicji Cauchy’ego granicy funkcji w punkcie, wykaż, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to 2} x^2 = 4}\).

Dla ścisłości, definicja Cauchy'ego z wpisanymi odpowiednimi wartościami (taką mieliśmy na wykładzie):
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2} x^2 = 4 \Leftrightarrow \forall \epsilon>0,\exists \delta,\forall x\in \mathbb{R} : 0<|x-2|<\delta \Rightarrow |x^2 - 4|<\epsilon}\)



Jak dobrać \(\displaystyle{ \delta}\)?
Zaczynając przekształcać od strony \(\displaystyle{ |x^2 - 4|<\epsilon}\), można dojść do \(\displaystyle{ |x-2|\cdot|x+2|<\delta |x+2|}\).
Zaczynając przekształcać od strony \(\displaystyle{ 0<|x-2|<\delta}\), można dojść do \(\displaystyle{ |x^2 - 4|<\delta^2+2\delta}\).
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Elementarny dowód zbieżności funkcji

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \delta (\varepsilon) ...= ? }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Elementarny dowód zbieżności funkcji

Post autor: a4karo »

Interesują Cię iksy w pobliżu dwójki, więc możesz przyjąć n.p. że `3< x+2<5`
ODPOWIEDZ