granica i pochodna

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

granica i pochodna

Post autor: ann_u »

Wiemy ze funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest taka że \(\displaystyle{ f''(x)>0, f(0)=f'(0)=0.}\) Niech \(\displaystyle{ z=x-\frac{f(x)}{f'(x)}}\). Wyznacz granicę
\(\displaystyle{ \displaystyle\lim_{x\to 0}\frac{x^3\cdot f(z)}{f(x)\cdot\sin^3z} .}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2019, o 16:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: granica i pochodna

Post autor: arek1357 »

Jeżeli to zadanie ma być prawdziwe dla każdej funkcji będzie prawdziwe również dla :

\(\displaystyle{ f(x)=x^2}\)

Funkcja ta spełnia warunki zadania co łatwo sprawdzić:

po podstawieniu otrzymamy granicę:

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \lim_{x\to 0} \frac{x^3}{\sin^3( \frac{1}{2}x) } , \frac{1}{2}x = t}\)

mamy:

\(\displaystyle{ 2 \lim_{t \to 0} \frac{t^3}{\sin^3 t} =2 \lim_{t \to 0} \frac{6}{6\cos^3 t-21\sin^2 t \cos t} =2}\)

po trzykrotnym l'Hospitalu...

No i mile widziane kontrprzykłady jeżeli by nie było to prawdą...
Ostatnio zmieniony 26 maja 2020, o 09:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: również.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: granica i pochodna

Post autor: matmatmm »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{f(x)}{f'(x)}=\lim_{x\to 0}\frac{f'(x)}{f''(x)}=0}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}z(x)=\lim_{x\to 0}\left( x-\frac{f(x)}{f'(x)}\right)=0 }\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{f(x)}{f'(x)^2}=\lim_{x\to 0}\frac{f'(x)}{2f'(x)f''(x)}=\frac{1}{2f''(0)}}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to o}z'(x)=\lim_{x\to 0}\left( 1-\frac{f'(x)^2-f''(x)f(x)}{f'(x)^2}\right)= \lim_{x\to 0}\left( 1-1+f''(x)\frac{f(x)}{f'(x)^2}\right)=f''(0)\frac{1}{2f''(0)}=\frac{1}{2} }\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{xf'(x)}{f(x)}=\lim_{x\to 0}\frac{f'(x)+xf''(x)}{f'(x)}=\lim_{x\to 0}\left( 1+f''(x)\frac{x}{f'(x)}\right)=1+f''(0)\frac{1}{f''(0)}=2 }\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{z(x)}{x}=\lim_{x\to 0}\left( 1-\frac{f(x)}{xf'(x)}\right)=1-\frac{1}{2}=\frac{1}{2} }\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{f'(z(x))}{f'(x)}=\lim_{x\to 0}\frac{f''(z(x))z'(x)}{f''(x)}=\frac{f''(0)\frac{1}{2}}{f''(0)}=\frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{f(z(x))}{f(x)}=\lim_{x\to 0}\frac{f'(z(x))z'(x)}{f'(x)}=\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}=\frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{x^3 f(z(x))}{f(x)\sin^3(z(x))}=\lim_{x\to 0}\frac{f(z(x))}{f(x)}\left( \frac{x}{z(x)}\right)^3\left( \frac{z(x)}{\sin(z(x))}\right)^3=\frac{1}{4}\cdot 2^3\cdot 1=2 }\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2020, o 15:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ