Granica funkcji (klamra), granica w punkcie x_0 a gr.jednostronne

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Zdenerwowany Student
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 paź 2019, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Granica funkcji (klamra), granica w punkcie x_0 a gr.jednostronne

Post autor: Zdenerwowany Student »

Witajcie,
Mam drobny problem z jednym przykładem:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x ^{2}, &x<1\\ 3, &x=1 \\ 2-x ^{2} , &x>1 \end{cases} }\),
W tym przykładzie mam wyznaczyć granice jednostronne w punkcie \(\displaystyle{ x_{0} }\), stwierdzić czy istnieje granica w punkcie \(\displaystyle{ x_{0} }\) oraz stwierdzić ciągłość funkcji.
Z wyznaczeniem granic jednostronnych nie miałem problemu i wyszły mi \(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 ^{-} } f(x)= 1 = \lim_{ x\to1 ^{+} } f(x)=1}\),
Więc skoro są one sobie równe, granica istnieje, funkcja ciągła nie jest bo \(\displaystyle{ f( x_{0})=3 }\), natomiast jak to jest z granicą "właściwą" funkcji?
Według klamry granica \(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 }3 =3 }\), ale jak to się ma do granic jednostronnych? Czy przez to, że granice jednostronne nie są równe granicy "właściwej" to jej istnienie jest wykluczone, czy coś?
Znaczy jestem prawie pewny, że granica istnieje i jest równa właśnie trzy, ale wolę mieć pewność i nie zrobić błędu na kolokwium :D.
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 17 gru 2019, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Granica funkcji (klamra), granica w punkcie x_0 a gr.jednostronne

Post autor: Jan Kraszewski »

Zdenerwowany Student pisze: 17 gru 2019, o 21:39natomiast jak to jest z granicą "właściwą" funkcji?
Według klamry granica \(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 }3 =3 }\)
A cóż to za cudo ta "granica właściwa"?!

Jak sam przed chwilą stwierdziłeś \(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 }f(x) =1}\) i żadnych innych granic w jedynce nie ma.
Zdenerwowany Student pisze: 17 gru 2019, o 21:39Znaczy jestem prawie pewny, że granica istnieje i jest równa właśnie trzy, ale wolę mieć pewność i nie zrobić błędu na kolokwium :D.
No to nie rokuje najlepiej...

JK
ODPOWIEDZ