Granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Granica funkcji

Post autor: shreder221 »

Dzień dobry. Mógłbym dostać jakąś wskazówkę jak zabrać się za liczenie
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } [ x + \ln(x^{2}+1)]}\)?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: JHN »

Zacząłbym

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } [ x + \ln(x^{2}+1)]= \lim_{ x\to \pm \infty } [ x\ln e + \ln(x^{2}+1)]= \lim_{ x\to \pm \infty } \ln\frac{x^{2}+1}{e^{-x}}}\)

i dalej, pomocniczo, dwukrotna hospitalizacja funkcji spod logarytmu...

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: a4karo »

JHN pisze: 11 gru 2019, o 23:38 Zacząłbym

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } [ x + \ln(x^{2}+1)]= \lim_{ x\to \pm \infty } [ x\ln e + \ln(x^{2}+1)]= \lim_{ x\to \pm \infty } \ln\frac{x^{2}+1}{e^{-x}}}\)

i dalej, pomocniczo, dwukrotna hospitalizacja funkcji spod logarytmu...

Pozdrawiam
Cóż za paskudna jothaenizacja nazwiska de l'Hospitala. Przecz z czymś takim i regułami szpitalnymi.

A stosować tę regułę wolno tylko wtedy, gdy wolno, a nie zawsze.


Wsk: \(\ln |x|<|x|^{1/4}\) dla dużych \(x\)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: JHN »

a4karo pisze: 11 gru 2019, o 23:49 Cóż za paskudna jothaenizacja nazwiska de l'Hospitala. Przecz z czymś takim i regułami szpitalnymi.
Też jej nie lubię, stąd nomenklatura... Ale skuteczna dla statystycznego studenta!
a4karo pisze: 11 gru 2019, o 23:49 A stosować tę regułę wolno tylko wtedy, gdy wolno, a nie zawsze.
Granica dla \(\displaystyle{ x\to +\infty }\) jest oczywista, a dla \(\displaystyle{ x\to -\infty }\) - MOŻNA!

Pozdrawiam
PS. O podanym przez Ciebie szacowaniu po prostu nie pamiętałem...
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: shreder221 »

a4karo pisze: 11 gru 2019, o 23:49 A stosować tę regułę wolno tylko wtedy, gdy wolno, a nie zawsze.
Wsk: \(\ln |x|<|x|^{1/4}\) dla dużych \(x\)
Tego szacowania nie mieliśmy na zajęciach ;(
JHN pisze: 11 gru 2019, o 23:38 Zacząłbym

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } [ x + \ln(x^{2}+1)]= \lim_{ x\to \pm \infty } [ x\ln e + \ln(x^{2}+1)]= \lim_{ x\to \pm \infty } \ln\frac{x^{2}+1}{e^{-x}}}\)

i dalej, pomocniczo, dwukrotna hospitalizacja funkcji spod logarytmu...

Pozdrawiam
Czym się różni ten przypadek od \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pm \infty } [ \frac{x + \ln(x^{2}+1}{x} )]}\) Bo wtedy proponowałem to i rzekomo nie można.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

shreder221 pisze: 13 gru 2019, o 12:55Tego szacowania nie mieliśmy na zajęciach ;(
Jak i wielu innych. Czasem trzeba we własnym zakresie zdobyć potrzebne narzędzia...

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Granica funkcji

Post autor: a4karo »

shreder221 pisze: 13 gru 2019, o 12:55
a4karo pisze: 11 gru 2019, o 23:49 A stosować tę regułę wolno tylko wtedy, gdy wolno, a nie zawsze.
Wsk: \(\ln |x|<|x|^{1/4}\) dla dużych \(x\)
Tego szacowania nie mieliśmy na zajęciach ;(
Chyba mieliście, tyko zupełnie tego nie zauważyłeś. Na pewno pokazywaliście, że \(\lim_{x\to\infty}\frac{x}{\ln x}=\infty\). Dla dowolnego \(a>0\)
wyrażenie \(x^a\) dąży do nieskończoności wraz z iksem. A zatem
$$\infty=\lim_{x\to\infty}\frac{x^a}{\ln x^a}=\frac{1}{a}\lim_{x\to\infty}\frac{x^a}{\ln x},$$
co oznacza, że \(x^a\) dąży do nieskończoności szybciej niż logarytm, co pociąga nierówność \(\ln x<x^a\)
ODPOWIEDZ