Granice funkcji trygonometrycznych
Granice funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \lim_{x \to0 } \frac{2x ^{2} }{\tg ^{2} 3x} }\) jak obliczyć taka granice nie używając reguły l'hospitala?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2019, o 20:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice funkcji trygonometrycznych
A możesz skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x}=1\ ? }\)
JK
JK
Re: Granice funkcji trygonometrycznych
Ale jak doprowadzić do takiej postaci? Trzeba się pozbyć jakoś tangensa
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granice funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \frac{\sin}{\cos} }\) za tangens?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2019, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy