Cześć,
mam problem z trzema poniższymi przykładami. Czy znalazłby ktoś chwilkę, aby pomóc mi je rozwiązać?
a) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to - \infty } ( \sqrt{4 x^{2} + x + 2} + 2x )}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to - \infty } \frac{2 \arctg x}{ \pi + 2 \arctg x} }\)
c) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } (1-4 x^{2} )^{ \frac{2}{x ^{2} } } }\)
Granice (arctg, pierwiastki, ułamki)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Granice (arctg, pierwiastki, ułamki)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2019, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Granice (arctg, pierwiastki, ułamki)
a) standardowo przez "sprzężenia" . jedyny problem, to że musisz uważać na \(\sqrt{x^2}\)
b) a jaki masz z tym kłopot?
c) spróbuj podstawić \(x^2=1/t)\)
\(\infty\)=
b) a jaki masz z tym kłopot?
c) spróbuj podstawić \(x^2=1/t)\)
\(\infty\)=
\infty