Potrzebuję wskazówki, jak ugryźć poniższą granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)} \frac{y^3}{x^4 + \sin^2y} }\)
Przy okazji, macie jakieś metody szukania granic funkcji z sinusem?
Granica funkcji dwóch zmiennych
Granica funkcji dwóch zmiennych
Ostatnio zmieniony 5 lis 2019, o 18:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji dwóch zmiennych
Jeżeli przeszkadza Ci sinus, to może spróbuj policzyć taką granicę
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)} \frac{y^3}{x^4 + y^2} }\)
wskazówka nadal jest tu przydatna.
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)} \frac{y^3}{x^4 + y^2} }\)
wskazówka nadal jest tu przydatna.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Granica funkcji dwóch zmiennych
Spróbuj pokazać, że ta granica to zero, korzystając z trzech ciągów. Czyli bierzesz wyrażenie \(\displaystyle{ \left| \frac{y^3}{x^4+y^2}\right| }\) i szacujesz je z góry i z dołu przez coś, co dąży do zera, gdy \(\displaystyle{ x,y \to 0}\)