Jednostronna granica funkcji w punkcie

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
kubsde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2019, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Jednostronna granica funkcji w punkcie

Post autor: kubsde »

Witam, główkuję jakiś czas nad tym przykładem, jednak nie mogę dojść do poprawnego wyniku. Powinno wyjść \(\displaystyle{ - \infty }\).

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 1^{+} } \frac{x}{ x^{2}-4x+3 } }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Jednostronna granica funkcji w punkcie

Post autor: Janusz Tracz »

Zapisz mianownik w postaci iloczynowej
kubsde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2019, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Jednostronna granica funkcji w punkcie

Post autor: kubsde »

doszedłem już do postaci końcowej gdzie \(\displaystyle{ \lim_{x \to 1^{+} } \frac{x}{(x-3)(x-1)} }\), nie wiem co zrobić teraz
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Jednostronna granica funkcji w punkcie

Post autor: Janusz Tracz »

Podstawiasz \(\displaystyle{ 1^+}\) i wnioskujesz skoro \(\displaystyle{ x>1}\) ale \(\displaystyle{ x \approx 1}\) to \(\displaystyle{ x-1>0}\) ale \(\displaystyle{ x-1 \approx 0^+}\) poza tym \(\displaystyle{ x-3 \approx -2}\) więc to wyrżnie to \(\displaystyle{ \frac{1}{-2 \cdot 0^+} =- \infty }\) stąd wynik.
kubsde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2019, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: Jednostronna granica funkcji w punkcie

Post autor: kubsde »

okej, dzięki bardzo, teraz rozumiem :)
ODPOWIEDZ