Pochodne funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
oskarczk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2019, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Pochodne funkcji

Post autor: oskarczk »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ g(x) = x \ln(x)}\). Wyznaczamy pochodne.


A) Czy zachodzi \(\displaystyle{ g' (x) = \frac{1}{x}}\) ?
B) Czy zachodzi \(\displaystyle{ g'' (x) = \frac{1}{x}}\) ?
C) Czy zachodzi \(\displaystyle{ g''' (x) = \frac{1}{x}}\) ?

Będę wdzięczny za pomoc i rozpisanie
Ostatnio zmieniony 19 paź 2019, o 22:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34318
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Pochodne funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu.

I używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, bo inaczej posty będą lądować w Koszu.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22227
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Pochodne funkcji

Post autor: a4karo »

No to wylicz te pochodne po kolei
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Pochodne funkcji

Post autor: Dilectus »

\(\displaystyle{ \left( f(x)\cdot g(x)\right)' = }\)?
ODPOWIEDZ