Czy granica jest obliczona prawidłowo?

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
shakir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 cze 2019, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 1 raz

Czy granica jest obliczona prawidłowo?

Post autor: shakir »

Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie czy rozwiązałem poniższe zadanie prawidłowo, ponieważ nie jestem pewny czy dobrze do niego podchodzę :

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left( \frac{n+3}{n} \right) ^{n-1} = \lim_{n\to\infty} \left( 1 + \frac{3}{n}\right) ^{{n-1} } } = \left(\lim_{n\to\infty} \left( 1 + \frac{3}{n}\right) ^ {n}\right) \right) ^\left({ \frac{n-1}{n} } \right)} = \left ( e^{3} \right) ^1 =\\= e^{3}}\)

Dziękuje!
Ostatnio zmieniony 3 cze 2019, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Czy granica jest obliczona prawidłowo?

Post autor: Janusz Tracz »

Jest ok.-- 3 cze 2019, o 22:04 --Nie jest. Zapis \(\displaystyle{ \left(\lim_{n\to\infty} \left( 1 + \frac{3}{n}\right) ^ {n}\right) \right) ^\left({ \frac{n-1}{n} })}\) jest źle ze względy na nawiasy
ODPOWIEDZ