czy f ma esktremum lokalne

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
rilekt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

czy f ma esktremum lokalne

Post autor: rilekt »

Czy \(\displaystyle{ f(x) = e ^{x^2+2x}}\) ma ekstremum lokalne?
Przyrównałem \(\displaystyle{ f'(x) = 0}\), wyszło \(\displaystyle{ x = -1}\)
Czy to ostatecznie oznacza że \(\displaystyle{ f}\) ma ekstremum lokalne w \(\displaystyle{ x = -1}\) czy muszę jeszcze coś obliczyć/sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2019, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

czy f ma esktremum lokalne

Post autor: Premislav »

Nie, to jeszcze nie wystarcza. Należy sprawdzić i skomentować, że w tym punkcie pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni (jest w nim więc przyjmowane lokalne minimum). Np. funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3}\) nie ma ekstremów lokalnych, mimo że jej pochodna zeruje się dla \(\displaystyle{ x_0=0}\).
rilekt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

czy f ma esktremum lokalne

Post autor: rilekt »

Premislav pisze:Nie, to jeszcze nie wystarcza. Należy sprawdzić i skomentować, że w tym punkcie pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni (jest w nim więc przyjmowane lokalne minimum). Np. funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3}\) nie ma ekstremów lokalnych, mimo że jej pochodna zeruje się dla \(\displaystyle{ x_0=0}\).
Rzeczywiście, jak najłatwiej sprawdzić czy w tym punkcie funkcja zmienia znak?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: czy f ma esktremum lokalne

Post autor: Jan Kraszewski »

Wyznaczyć przedziały dodatniości/ujemności pochodnej.

Można też skorzystać z drugiej pochodnej do sprawdzenia, czy w punkcie krytycznym jest ekstremum.

JK
ODPOWIEDZ