ciagłość, styczna, całkowalność
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
ciagłość, styczna, całkowalność
Witam, badam funkcję:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \sin x &\text{dla } x \ge 0\\x^2 &\text{dla } x<0 \end{cases}}\)
Muszę odpowiedzieć na pytania:
- czy \(\displaystyle{ f}\) jest ciągła w \(\displaystyle{ [-2, 2]}\)? dlaczego?
- czy istnieje styczna w punkcie \(\displaystyle{ (-2, f(-2))}\) dlaczego?
- czy \(\displaystyle{ f}\) jest całkowalna w \(\displaystyle{ [-2, 2]}\)? dlaczego?
Głównie nie wiem jak się za to zabrać, ponieważ nie wiem jakie są warunki konieczne/wystarczające ciagłości/istnienie stycznej/całkowalności. Jaka powinna być odpowiedź?
Z góry dziękuję!
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \sin x &\text{dla } x \ge 0\\x^2 &\text{dla } x<0 \end{cases}}\)
Muszę odpowiedzieć na pytania:
- czy \(\displaystyle{ f}\) jest ciągła w \(\displaystyle{ [-2, 2]}\)? dlaczego?
- czy istnieje styczna w punkcie \(\displaystyle{ (-2, f(-2))}\) dlaczego?
- czy \(\displaystyle{ f}\) jest całkowalna w \(\displaystyle{ [-2, 2]}\)? dlaczego?
Głównie nie wiem jak się za to zabrać, ponieważ nie wiem jakie są warunki konieczne/wystarczające ciagłości/istnienie stycznej/całkowalności. Jaka powinna być odpowiedź?
Z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 20 maja 2019, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
ciagłość, styczna, całkowalność
Wszystkie te warunki są chociażby na Wikipedii, wystarczy po prostu wpisać.
1) Granice w zerze zbadaj, w innych punktach funkcja jest ciągła, ponieważ dana jest wzorami funkcji ciągłych.
2) Wystarczy sprawdzić istnienie pochodnej w minus dwójce.
3) Jak funkcja będzie ciągła to i całkowalna, więc patrz punkt 1.
1) Granice w zerze zbadaj, w innych punktach funkcja jest ciągła, ponieważ dana jest wzorami funkcji ciągłych.
2) Wystarczy sprawdzić istnienie pochodnej w minus dwójce.
3) Jak funkcja będzie ciągła to i całkowalna, więc patrz punkt 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
ciagłość, styczna, całkowalność
Dzięki @MrCommando,
a więc:
1) jest ciągła, ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{x\to0} \sin x = 0}\)
2) wystarczy obliczyć pochodną w \(\displaystyle{ x = -2}\)?
istnieje styczna, ponieważ \(\displaystyle{ f'(-2) = 4}\)
3) jest całkowalna, ponieważ jest ciągła na przedziale \(\displaystyle{ [-2, 2]}\)
a więc:
1) jest ciągła, ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{x\to0} \sin x = 0}\)
2) wystarczy obliczyć pochodną w \(\displaystyle{ x = -2}\)?
istnieje styczna, ponieważ \(\displaystyle{ f'(-2) = 4}\)
3) jest całkowalna, ponieważ jest ciągła na przedziale \(\displaystyle{ [-2, 2]}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2019, o 09:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
ciagłość, styczna, całkowalność
2. Muszę obliczyć granicę lewostronną oraz prawostronną?a4karo pisze:1 zły argument. We wskazówce byłaś liczba mnoga.
2 źle. Definicja pochodnej się kłania
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0-} \sin x = 0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{x\to0+} \sin x = 0}\)
3. Nie mam pojęcia jak to zrobić w moim przykładzie, mógłbyś wyjaśnić?
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
ciagłość, styczna, całkowalność
Nie w ten sposób. Masz policzyć \(\displaystyle{ \lim_{x\to0^-} f(x)}\) i \(\displaystyle{ \lim_{x\to0^+} f(x)}\), bo to jedyny sposób, by wyznaczyć \(\displaystyle{ \lim_{x\to0} f(x)}\), której to granicy potrzebujesz do sprawdzenia ciągłości w zerze.rilekt pisze:2. Muszę obliczyć granicę lewostronną oraz prawostronną?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0-} \sin x = 0}\) i \(\displaystyle{ \lim_{x\to0+} \sin x = 0}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Re: ciagłość, styczna, całkowalność
Ok, więc \(\displaystyle{ \lim_{x\to0^-} f(x) = 0}\) , \(\displaystyle{ \lim_{x\to0^+} f(x) = 0}\) oraz \(\displaystyle{ f(0) = 0}\), więc \(\displaystyle{ f}\) jest ciągła w \(\displaystyle{ 0}\). Teraz chyba dobrze
Ostatnio zmieniony 21 maja 2019, o 13:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: ciagłość, styczna, całkowalność
Dobrze, ale nie uzasadniłeś, dlaczego \(\displaystyle{ \lim_{x\to0^-} f(x) = 0 , \lim_{x\to0^+} f(x) = 0.}\)
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 maja 2019, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
ciagłość, styczna, całkowalność
Nadal pozostało mi do rozwiązania zadanie 1), a dokładniej, jak udowodnić, że istnieje pochodna funkcji \(\displaystyle{ f}\) w \(\displaystyle{ x = -2}\). Dałby ktoś radę to krótko wytłumaczyć?
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: ciagłość, styczna, całkowalność
Powinieneś wiedzieć, że posiadanie przez funkcję pochodnej w punkcie jest własnością lokalną. A w otoczeniu punktu \(\displaystyle{ x=-2}\) funkcja \(\displaystyle{ f}\) zadana jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\).
JK
JK