Oblicz granicę ciągu danego wzorem rekurencyjnym

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
dixon2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 kwie 2019, o 22:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Oblicz granicę ciągu danego wzorem rekurencyjnym

Post autor: dixon2000 »

\(\displaystyle{ a_{1} =20\\
a_{n+1}=\frac{56(n+1)a_{n}}{(1+2+3+...+48)}}\)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2019, o 20:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Oblicz granicę ciągu danego wzorem rekurencyjnym

Post autor: Premislav »

Dobrze to przepisałaś?
Przez prościutką indukcję dowodzimy, że dla każdego \(\displaystyle{ n\in \NN^+}\) jest \(\displaystyle{ a_n>0}\), dalej zapisujemy
\(\displaystyle{ \frac{a_{n+1}}{a_n}=\frac{56(n+1)}{1+2+3+\ldots+48}}\), czyli mamy
\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} \frac{a_{n+1}}{a_n}=+\infty}\), więc także
\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty}a_n=+\infty}\)
ODPOWIEDZ