Oblicz granice funkcji w nieskonczonosci

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Fraktus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 maja 2018, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tatat

Oblicz granice funkcji w nieskonczonosci

Post autor: Fraktus »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 }}\) \(\displaystyle{ \left( \frac{4}{1-x} - \frac{1}{ (x-1)^{2} }\right)}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2018, o 21:05 przez Fraktus, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Oblicz granice funkcji w nieskonczonosci

Post autor: piasek101 »

Czyli w jedynce.

Mogę podpowiedzieć : odjąć te ułamki i szacować (z lewej i prawej strony jedynki) - wysnuć wniosek.
Fraktus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 maja 2018, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tatat

Re: Oblicz granice funkcji w nieskonczonosci

Post autor: Fraktus »

piasek101 pisze:Czyli w jedynce.

Mogę podpowiedzieć : odjąć te ułamki i szacować (z lewej i prawej strony jedynki) - wysnuć wniosek.
A dlaczego trzeba liczyc dla lewej i prawej strony skoro w zadaniu nie jest to okreslone? Myslalem ze trzeba policzyc po prostu dla jedynki bez zadnych stron, skad sie to wie kiedy to robic a kiedy nie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Oblicz granice funkcji w nieskonczonosci

Post autor: piasek101 »

W tym przykładzie można od razu w jedynce - ale Tobie jeszcze tak nie radzę (skoro masz problem z tą granicą).

Liczymy z obu stron aby wykazać, że granica istnieje (lub nie istnieje) - kiedy, na razie możesz przyjąć, że wtedy gdy licznik jest niezerowy (dla liczby z granicy), a mianownik jest zerowy.
ODPOWIEDZ