Oblicz granice.

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
crayan4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Oblicz granice.

Post autor: crayan4 »

taka granica do obliczenia:


\(\displaystyle{ \lim\limits_{x\to \ 0} (\frac{1}{x^2} - ctg^2x)}\)
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 16:54 przez crayan4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Oblicz granice.

Post autor: Maniek »

A ten uśmiech po co w temacie??
crayan4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 sie 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Oblicz granice.

Post autor: crayan4 »

no dzieki za odpowidz na zadanie...... :/
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Oblicz granice.

Post autor: max »

Sprowadź do wspólnego mianownika i potraktuj to Hospitalem, albo skorzystaj z wzoru Taylora..
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz granice.

Post autor: robin5hood »

czy ta granica powinna wyjść \(\displaystyle{ \frac{17}{13}}\)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz granice.

Post autor: scyth »

Z wykresu wynika, że raczej to będzie \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\):
AU
AU
2isjbr6.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 98 razy
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz granice.

Post autor: robin5hood »

Rzeczywiscie wyszlo \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
ODPOWIEDZ