Cześć,
Mam do policzenia pare granic za które nie wiem jak sie zabrać a nawet jesli wiem, to sposób rozwiązania jest niedozwolony (błędny zapis :/ np. 1+1=2+2=2). Czy mógłby mi ktoś poprawnie rozwiązać te zadania?
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \left( -1 \right) ^{x} \\
\lim_{x \to +\infty } \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^{x ^{2}} \\
\lim_{x \to 0 } x ^{\sin x} \\
\lim_{x \to +\infty } \frac{\sin \left( e ^{x} \right) }{x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \left( \frac{2x+1}{3x+1} \right) ^{x}}\) <= Tu mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{e} ^{ \infty }}\) czyli 0, ale wykładowca uznaje to za błędnie rozwiązane :<
Liczenie granicy funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 paź 2017, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
Liczenie granicy funkcji
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22224
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Liczenie granicy funkcji
Pokaż swoje próby rozwiązania to je ocenimy.
W ostatnim przykładzie choć wynik jest dobry, to trzeba zobaczyć rozwiązanie żeby wydać werdykt.
W ostatnim przykładzie choć wynik jest dobry, to trzeba zobaczyć rozwiązanie żeby wydać werdykt.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Liczenie granicy funkcji
W ostatnim znacznie łatwiej jest zauważyć, że
\(\displaystyle{ \frac{2x+1}{3x+1} <\frac 3 4}\) dla \(\displaystyle{ x>1}\), a wówczas
\(\displaystyle{ 0<\left( \frac{2x+1}{3x+1}\right)^x<\left( \frac 3 4\right)^x}\)
i skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach.-- 25 paź 2017, o 19:01 --Znacznie łatwiej niż kombinować z \(\displaystyle{ e}\) - to miałem na myśli.
\(\displaystyle{ \frac{2x+1}{3x+1} <\frac 3 4}\) dla \(\displaystyle{ x>1}\), a wówczas
\(\displaystyle{ 0<\left( \frac{2x+1}{3x+1}\right)^x<\left( \frac 3 4\right)^x}\)
i skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach.-- 25 paź 2017, o 19:01 --Znacznie łatwiej niż kombinować z \(\displaystyle{ e}\) - to miałem na myśli.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 paź 2017, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
Liczenie granicy funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \left( -1 \right) ^{x} = 0}\), bo \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^{x ^{2}} = e ^{ \infty } = \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 } x ^{\sin x} = 1}\), bo \(\displaystyle{ \sin x \rightarrow 0}\), a \(\displaystyle{ x ^{0}=1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \frac{\sin \left( e ^{x} \right) }{x} = 0}\), bo \(\displaystyle{ \sin \left( e ^{x} \right) \rightarrow 2}\), a \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty}\), wiec \(\displaystyle{ \frac{2}{ \infty } \rightarrow 0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^{x ^{2}} = e ^{ \infty } = \infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 } x ^{\sin x} = 1}\), bo \(\displaystyle{ \sin x \rightarrow 0}\), a \(\displaystyle{ x ^{0}=1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty } \frac{\sin \left( e ^{x} \right) }{x} = 0}\), bo \(\displaystyle{ \sin \left( e ^{x} \right) \rightarrow 2}\), a \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty}\), wiec \(\displaystyle{ \frac{2}{ \infty } \rightarrow 0}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Liczenie granicy funkcji
Uzasadnienia są całkowicie błędne, zaś w przypadku
\(\displaystyle{ lim_{x o +infty } (-1) ^{x}}\) błędna jest także odpowiedź.
\(\displaystyle{ (-1)^x}\) ma sens liczbowy tylko dla \(\displaystyle{ x in Z}\), więc masz w praktyce granicę takiego ciągu:
\(\displaystyle{ -1,1, -1, 1, -1, 1, -1ldots}\)
Na przemian jedynki i minus jedynki. Czy może istnieć granica czegoś takiego?
\(\displaystyle{ lim_{x o 0 } x ^{sin x}}\)
Tutaj nie możesz skorzystać z tego, o czym piszesz, bo nie działa dla zera i dostajesz symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ left[ 0^0
ight]}\). Należy zauważyć, że to wyrażenie ma sens liczbowy tylko dla \(\displaystyle{ x>0}\), a potem np. skorzystać z:
\(\displaystyle{ x^{sin x}=e^{ln x^{sin x}}=e^{sin x cdot ln x}}\)
i policzyć granicę wykładnika przy \(\displaystyle{ x
ightarrow 0^+}\)
Tutaj też otrzymałeś dobry wynik, ale jedynie przypadkiem, rozumowanie w Twoim poście jest błędne.
\(\displaystyle{ lim_{x o +infty } frac{sin (e ^{x}) }{x}}\)
- tutaj można ograniczyć \(\displaystyle{ sin (e^x)}\) z góry przez \(\displaystyle{ 1}\) i z dołu przez \(\displaystyle{ -1}\), po czym skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach. Jeśli twierdzisz, że
\(\displaystyle{ lim_{ x o infty } sin (e^x)=2}\), to jesteś w wielkim błędzie, ta granica nie istnieje.
Odpowiedź dobra, ale przypadkiem.
-- 25 paź 2017, o 20:38 --
Ogólnie to poczytaj notatki z zajęć, weź sobie do ręki jakiś zbiór zadań, np. Krysicki, Włodarski, przejrzyj parę wątków z forum, np. ten: 90940.htm
czy ten: 152288.htm
bo widzę, że pojęcie granicy jest Ci całkowicie obce (nie piszę tego złośliwie).
\(\displaystyle{ lim_{x o +infty } (-1) ^{x}}\) błędna jest także odpowiedź.
\(\displaystyle{ (-1)^x}\) ma sens liczbowy tylko dla \(\displaystyle{ x in Z}\), więc masz w praktyce granicę takiego ciągu:
\(\displaystyle{ -1,1, -1, 1, -1, 1, -1ldots}\)
Na przemian jedynki i minus jedynki. Czy może istnieć granica czegoś takiego?
\(\displaystyle{ lim_{x o 0 } x ^{sin x}}\)
Tutaj nie możesz skorzystać z tego, o czym piszesz, bo nie działa dla zera i dostajesz symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ left[ 0^0
ight]}\). Należy zauważyć, że to wyrażenie ma sens liczbowy tylko dla \(\displaystyle{ x>0}\), a potem np. skorzystać z:
\(\displaystyle{ x^{sin x}=e^{ln x^{sin x}}=e^{sin x cdot ln x}}\)
i policzyć granicę wykładnika przy \(\displaystyle{ x
ightarrow 0^+}\)
Tutaj też otrzymałeś dobry wynik, ale jedynie przypadkiem, rozumowanie w Twoim poście jest błędne.
\(\displaystyle{ lim_{x o +infty } frac{sin (e ^{x}) }{x}}\)
- tutaj można ograniczyć \(\displaystyle{ sin (e^x)}\) z góry przez \(\displaystyle{ 1}\) i z dołu przez \(\displaystyle{ -1}\), po czym skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach. Jeśli twierdzisz, że
\(\displaystyle{ lim_{ x o infty } sin (e^x)=2}\), to jesteś w wielkim błędzie, ta granica nie istnieje.
Odpowiedź dobra, ale przypadkiem.
-- 25 paź 2017, o 20:38 --
Ogólnie to poczytaj notatki z zajęć, weź sobie do ręki jakiś zbiór zadań, np. Krysicki, Włodarski, przejrzyj parę wątków z forum, np. ten: 90940.htm
czy ten: 152288.htm
bo widzę, że pojęcie granicy jest Ci całkowicie obce (nie piszę tego złośliwie).
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.