\(\displaystyle{ \lim_{n\to } ft(\frac{x\sqrt
{x^2+7}-3x}{2x+8}-\frac{1x}{2}\right)=}\)
oblicz granice
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
oblicz granice
Czy tam nie powinno być \(\displaystyle{ x\to }\) ?
Jeśli tak, to wyłącz \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) przed nawias, sprowadź to co w nawiasie do wspólnego mianownika i skorzystaj z wzoru \(\displaystyle{ a - b = \frac{a^{2} - b^{2}}{a + b}}\)
Jeśli tak, to wyłącz \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) przed nawias, sprowadź to co w nawiasie do wspólnego mianownika i skorzystaj z wzoru \(\displaystyle{ a - b = \frac{a^{2} - b^{2}}{a + b}}\)
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
oblicz granice
tak zgadza się powinno być \(\displaystyle{ x\to }\)
zrobiłem tak jak mówisz i mi nie wyszło
można prosić o dodatkową pomoc czy wskazówkę ?
zrobiłem tak jak mówisz i mi nie wyszło
można prosić o dodatkową pomoc czy wskazówkę ?
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
oblicz granice
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}\left(\frac{x\sqrt{x^{2} + 7} - 3x}{2x + 8} - \frac{x}{2}\right) = \lim_{x\to +\infty}\left(\frac{x}{2}\cdot \frac{\sqrt{x^{2} + 7} - x - 7}{x + 4}\right) = \\
= \lim_{x\to+\infty}\left(\frac{x}{2}\cdot \frac{-14x - 42}{(x + 4)(\sqrt{x^{2} + 7} + x + 7)}\right) = -\frac{7}{2}}\)
= \lim_{x\to+\infty}\left(\frac{x}{2}\cdot \frac{-14x - 42}{(x + 4)(\sqrt{x^{2} + 7} + x + 7)}\right) = -\frac{7}{2}}\)
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy