Ema, jestem nowy więc jeśli taki temat był to wybaczcie ale go nie znalazłem a chodzi o \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \left( a(1+\sin 2x)^{1/x} \right)}\) pomożecie?
Temat i zapis poprawiłem. Zapoznaj sie z co-kazdy-user-wiedziec-powinien-f16/ins ... ml#p124470
luka52
Obliczyć granicę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 wrz 2007, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Obliczyć granicę funkcji
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, o 20:24 przez nobodyelse, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Obliczyć granicę funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \left( a(1+\sin 2x)^{1/x} \right)=a\lim_{x \to 0} \left( e^\frac{\ln(1+\sin 2x)}{x} \right)=ae^2}\)
z hospitala
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln(1+\sin 2x)}{x}=\lim_{x \to 0} \frac{1}{(1+\sin 2x)}2\cos2x=2}\)
z hospitala
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\ln(1+\sin 2x)}{x}=\lim_{x \to 0} \frac{1}{(1+\sin 2x)}2\cos2x=2}\)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Obliczyć granicę funkcji
Albo tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(1 + x)^{1/x} = e}\)
zatem, korzystając z ciągłości funkcji wykładniczej i logarytmicznej:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(1 + \sin 2x)^{1/x} = \lim_{x\to 0}\left((1 + \sin 2x)^{1/\sin 2 x}\right)^{\frac{2\sin x\cos x}{x}} = e^{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(1 + x)^{1/x} = e}\)
zatem, korzystając z ciągłości funkcji wykładniczej i logarytmicznej:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}(1 + \sin 2x)^{1/x} = \lim_{x\to 0}\left((1 + \sin 2x)^{1/\sin 2 x}\right)^{\frac{2\sin x\cos x}{x}} = e^{2}}\)
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Obliczyć granicę funkcji
Jest taki fajny lemacik:
Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}f(x)=1}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}g(x)=\infty}\), to zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}f^g=\exp\lim_{x\to x_0}(f-1)g}\) (oczywiście prosto go udowodnić, ale zawsze to skraca trochę robotę )
Jeżeli \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}f(x)=1}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}g(x)=\infty}\), to zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}f^g=\exp\lim_{x\to x_0}(f-1)g}\) (oczywiście prosto go udowodnić, ale zawsze to skraca trochę robotę )
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 wrz 2007, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Obliczyć granicę funkcji
No to jeszcze jeden(ofkoz za odpowiedzi dzięki)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0} (\ln x - \ln (\tg2x))}\), dla \(\displaystyle{ 0<x<\frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0} (\ln x - \ln (\tg2x))}\), dla \(\displaystyle{ 0<x<\frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2023, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.