obliczyc granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Boran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 01:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 8 razy

obliczyc granice

Post autor: Boran »

Z gory dziekuje za pomoc:


\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0^{+}}\frac{\cos x}{x}-\frac{e^{x}}{\sin x}}\)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

obliczyc granice

Post autor: Lider_M »

Do wspólnego mianownika i de L'Hospitalem (bo raczej elementarnie nie da się rozwiązać - przynajmniej na pierwszy rzut oka).
ODPOWIEDZ