Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
czezar
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 12 cze 2007, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 8 razy
Post
autor: czezar »
\(\displaystyle{ \lim_{x\to \ 0 }\frac{x^3}{\sin2x}}\)
-
soku11
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Post
autor: soku11 »
\(\displaystyle{ \lim_{x\to \ 0 }\frac{x^3}{\sin2x}=H=
\lim_{x\to \ 0 }\frac{3x^2}{2\cos2x}=\frac{3}{2}\lim_{x\to\ 0} \frac{x^2}{cos2x}=
\frac{3}{2} ft [\frac{0}{1}\right]=0}\)
POZDRO
-
max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Post
autor: max »
Albo:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{x^{3}}{\sin 2x} = \lim_{x\to 0}\left(\frac{x^{2}}{2\cos x}\cdot \frac{x}{\sin x}\right) = 0\cdot 1 = 0}\)