Mam problem z dwoma zadaniami.
1. Obliczyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sqrt{x^2+1}-1}{\sqrt{x^2+25}-5}}\)
2. Uzasadnij że przy odpowiednich założeniach (jakich?) zachodzi równość:
a) \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_{0}} tg x = tg x_{0}}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{x\to x_{0}} ctg x = ctg x_{0}}\)
Mam nadzieję, że ktoś mi tu pomoże.
Granice
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Granice
1)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sqrt{x^2+1}-1}{\sqrt{x^2+25}-5}=
\lim_{x\to 0} \frac{(\sqrt{x^2+1}-1)(\sqrt{x^2+25}+5)(\sqrt{x^2+1}+1)}{(\sqrt{x^2+25}-5)(\sqrt{x^2+25}+5)(\sqrt{x^2+1}+1)}=\\
=\lim_{x\to 0} \frac{((x^2+1)-1)(\sqrt{x^2+25}+5)}{((x^2+25)-5)(\sqrt{x^2+1}+1)}=\lim_{x\to 0} \frac{x^{2}(\sqrt{x^2+25}+5)}{x^{2}(\sqrt{x^2+1}+1)}=\lim_{x\to 0} \frac{\sqrt{x^2+25}+5}{\sqrt{x^2+1}+1}=5}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sqrt{x^2+1}-1}{\sqrt{x^2+25}-5}=
\lim_{x\to 0} \frac{(\sqrt{x^2+1}-1)(\sqrt{x^2+25}+5)(\sqrt{x^2+1}+1)}{(\sqrt{x^2+25}-5)(\sqrt{x^2+25}+5)(\sqrt{x^2+1}+1)}=\\
=\lim_{x\to 0} \frac{((x^2+1)-1)(\sqrt{x^2+25}+5)}{((x^2+25)-5)(\sqrt{x^2+1}+1)}=\lim_{x\to 0} \frac{x^{2}(\sqrt{x^2+25}+5)}{x^{2}(\sqrt{x^2+1}+1)}=\lim_{x\to 0} \frac{\sqrt{x^2+25}+5}{\sqrt{x^2+1}+1}=5}\)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granice
Rzeczywiście jest to bezpośredni wniosek z ciągłości odpowiednio funkcji tangens i cotangens. A dodatkowe założenia, to przynależność \(\displaystyle{ x_{0}}\) do dziedziny odpowiedniej z tych funkcji.
(proponuję przypomnieć sobie definicję ciągłości funkcji w punkcie)
(proponuję przypomnieć sobie definicję ciągłości funkcji w punkcie)