Granica na końcach przedziału

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
rafalmistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bielsk
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 2 razy

Granica na końcach przedziału

Post autor: rafalmistrz »

Oblicz granice na końcach przedziału
\(\displaystyle{ h(x)= \frac{\sin (2x)}{\cos (x)}}\)

Następnym razem konkretniej sformułuj temat. To, że będzie 'lim...' jest jasne - wszak to dział 'Granica funkcji'.
max
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2007, o 13:47 przez rafalmistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Granica na końcach przedziału

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ h(x)= \frac{\sin (2x)}{\cos (x)}=2sin(x)}\)
rafalmistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bielsk
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 2 razy

Granica na końcach przedziału

Post autor: rafalmistrz »

nie bardzo rozumiem sposobu rozwiazania itd jak mozesz to objasnij to tak dokladnie dzieki
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Granica na końcach przedziału

Post autor: Piotr Rutkowski »

Zapamiętaj taki mały wzorek \(\displaystyle{ sin(2x)=2sin(x)cos(x)}\)
ODPOWIEDZ