Kolejny problem.
1.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty} ft(\sqrt{x^{2}+x+1}+x\right)}\)
2.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} ft(\frac{\tan x - \sin x}{x^{3}}\right)}\)
zakładam że \(\displaystyle{ \tan}\) to tangens?
Granice
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Granice
1.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty} ft(\sqrt{x^{2}+x+1}+x\right)= \lim_{x\to -\infty} ft((\sqrt{x^{2}+x+1}+x)(\frac{\sqrt{x^{2}+x+1}-x}{\sqrt{x^{2}+x+1}-x})\right)=\lim_{x\to -\infty} ft(\frac{x^{2}+x+1-x^{2}}{\sqrt{x^{2}+x+1}-x}\right)= \lim_{x\to -\infty} ft(\frac{1+\frac{1}{x}}{\sqrt{1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}}+1}\right)=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty} ft(\sqrt{x^{2}+x+1}+x\right)= \lim_{x\to -\infty} ft((\sqrt{x^{2}+x+1}+x)(\frac{\sqrt{x^{2}+x+1}-x}{\sqrt{x^{2}+x+1}-x})\right)=\lim_{x\to -\infty} ft(\frac{x^{2}+x+1-x^{2}}{\sqrt{x^{2}+x+1}-x}\right)= \lim_{x\to -\infty} ft(\frac{1+\frac{1}{x}}{\sqrt{1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}}+1}\right)=\frac{1}{2}}\)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Granice
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty} ft(x\sqrt{1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}}+x\right)=
\lim_{x \to -\infty} x\left(\sqrt{1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}}+1\right)=-\infty}\)
bullay, w drugiej i trzeciej równości od końca w mianowniku minus zamienil się na plus
\lim_{x \to -\infty} x\left(\sqrt{1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}}+1\right)=-\infty}\)
bullay, w drugiej i trzeciej równości od końca w mianowniku minus zamienil się na plus
- dasmany
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sie 2007, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świnoujście
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Granice
Coś się nie zgadza. Bullay dlaczego u Ciebie pod koniec w mianowniku '-' zamienia się na '+'? Wynik pierwszego przykładu to powinno być wg odpowiedzi: \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
Nikt nie pomoże?
Nikt nie pomoże?
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granice
setch:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}} = |x|}\)
Kontynuując rozumowanie jakie przedstawił bullay (poprawiając tego minusa w mianowniku):
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty}\left(\frac{x + 1}{\sqrt{x^{2} + x + 1} - x}\right) =\\
= \lim_{x\to -\infty}\left(\frac{1 + \frac{1}{x}}{-\sqrt{1 +\frac{1}{x} + \frac{1}{x^{2}}} - 1}\right) =-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} ft(\frac{\tan x - \sin x}{x^{3}}\right) = \lim_{x\to 0} ft(\frac{\sin x(1 - \cos x)}{x^{3}\cos x}\right) = \lim_{x\to 0} ft(\frac{\sin x}{x}\cdot \frac{1 - 1 + 2\sin^{2} \frac{x}{2}}{x^{2}}\cdot \frac{1}{\cos x}\right) =\\
=\lim_{x\to 0} ft(\frac{\sin x}{x}\cdot \frac{\sin^{2} \frac{x}{2}}{2\left(\frac{x}{2}\right)^{2}}\cdot \frac{1}{\cos x}\right) = 1\cdot \frac{1}{2}\cdot 1 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}} = |x|}\)
Kontynuując rozumowanie jakie przedstawił bullay (poprawiając tego minusa w mianowniku):
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -\infty}\left(\frac{x + 1}{\sqrt{x^{2} + x + 1} - x}\right) =\\
= \lim_{x\to -\infty}\left(\frac{1 + \frac{1}{x}}{-\sqrt{1 +\frac{1}{x} + \frac{1}{x^{2}}} - 1}\right) =-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} ft(\frac{\tan x - \sin x}{x^{3}}\right) = \lim_{x\to 0} ft(\frac{\sin x(1 - \cos x)}{x^{3}\cos x}\right) = \lim_{x\to 0} ft(\frac{\sin x}{x}\cdot \frac{1 - 1 + 2\sin^{2} \frac{x}{2}}{x^{2}}\cdot \frac{1}{\cos x}\right) =\\
=\lim_{x\to 0} ft(\frac{\sin x}{x}\cdot \frac{\sin^{2} \frac{x}{2}}{2\left(\frac{x}{2}\right)^{2}}\cdot \frac{1}{\cos x}\right) = 1\cdot \frac{1}{2}\cdot 1 = \frac{1}{2}}\)