Odejmowanie liczb niezmiennych z n-ta potega przez siebie
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Odejmowanie liczb niezmiennych z n-ta potega przez siebie
Staram sie rozwizac oto zadanko:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } = 4^{x} - 20033^{x}}\)
Moje przeksztalcenia to:
wyciagam \(\displaystyle{ 4^{x}}\) przed nawias
\(\displaystyle{ 4^{x}\left( 1- \frac{20033 ^{x} }{4 ^{x} }\right)}\)
i niestety z tego co widze nic mi to nie daje...
co zrobic wtedy z tym ?
\(\displaystyle{ -\frac{20033 ^{x} }{4 ^{x} }}\)
moze to moj mozg juz nie pracuje bo od rana siedze nad zadankami a jest to ostatnie z codziennego "treningu"
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } = 4^{x} - 20033^{x}}\)
Moje przeksztalcenia to:
wyciagam \(\displaystyle{ 4^{x}}\) przed nawias
\(\displaystyle{ 4^{x}\left( 1- \frac{20033 ^{x} }{4 ^{x} }\right)}\)
i niestety z tego co widze nic mi to nie daje...
co zrobic wtedy z tym ?
\(\displaystyle{ -\frac{20033 ^{x} }{4 ^{x} }}\)
moze to moj mozg juz nie pracuje bo od rana siedze nad zadankami a jest to ostatnie z codziennego "treningu"
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 11:41 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Odejmowanie liczb niezmiennych z n-ta potega przez siebie
no \(\displaystyle{ 20033 ^{x}}\) ale mamy tu nieskonczonosc przez nieskonczonosc??-- 28 paź 2015, o 11:32 --czy to juz moja nadinterpretacja
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Odejmowanie liczb niezmiennych z n-ta potega przez siebie
\(\displaystyle{ \frac{20033^{x}}{4^{x}} = \left( \frac{20033}{4} \right)^{x}}\).
Do czego zmierza \(\displaystyle{ a^{x}}\), jeśli \(\displaystyle{ a > 1}\) ?
Do czego zmierza \(\displaystyle{ a^{x}}\), jeśli \(\displaystyle{ a > 1}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Odejmowanie liczb niezmiennych z n-ta potega przez siebie
\(\displaystyle{ \infty ( \infty ) = \infty}\)??
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Odejmowanie liczb niezmiennych z n-ta potega przez siebie
\(\displaystyle{ 1 -}\) liczba dąząca do nieskończoności \(\displaystyle{ = - \infty}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy