granica ciągu, rekurencja

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

granica ciągu, rekurencja

Post autor: exupery »

Witam,
Dany jest ciąg:
\(\displaystyle{ a_0=a_1=1, a_n=\sum_{i=1}^{n-1}a_i a_{n-i}}\) Oblicz \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{a_n}}\)

Znam rozwiązanie powyższego problemu przy zastosowaniu funkcji tworzących i iloczynu Cauchy'ego szeregów, pytanie jest czy istnieje "ładniejsza" metoda
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

granica ciągu, rekurencja

Post autor: jutrvy »

To jest bardzo ładna metoda Jeśli pytasz o jakąś prostrzą, taką od razu, to jeśli istnieje, to z mojego punktu widzenia jest nieskończenie sprytna
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

granica ciągu, rekurencja

Post autor: exupery »

Dla speców od dyskretnej:) \(\displaystyle{ a_n}\) jest liczbą \(\displaystyle{ n}\)-wierzchołkowych ukorzenionych drzew binarnych. Czyli na dobrą sprawę jest to liczba Catalana i wynik mamy natychmiastowo:)
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

granica ciągu, rekurencja

Post autor: jutrvy »

Ok, ale jak wyliczamy wzór jawny na liczby Catalana?... Używamy (surprise, surprise) funkcji tworzącej.

Ewentualnie można machnąć jakąś dyskretną interpretację tego wzoru.
ODPOWIEDZ