Obliczyć granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Obliczyć granice

Post autor: Nesquik »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^{+}} \frac {(\sin x)^2}{1-\cos x}}\)

Czy ta granica bedzie wynosić zero? Rozpisuje licznik ze wzoru na jedynke trygonometryczną
Ostatnio zmieniony 12 lis 2014, o 23:46 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Obliczyć granice

Post autor: Poszukujaca »

Zastosuj wzór skróconego mnożenia i skróć licznik z mianownikiem.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Obliczyć granice

Post autor: MichalPWr »

... wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin^2 x = 1-\cos^2 x}\)
ODPOWIEDZ