Latwa granica

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
MiszczU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestem?
Podziękował: 6 razy

Latwa granica

Post autor: MiszczU »

Witam!
Za dobrze nie pamietam jak sie obliczalo granice w takim wlasnie przypadku:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to } \frac{3-\sqrt{x+2}}{x-7}}\)
Tak samo gdy x dazy do minus nieskonczonosci...
Jesli mogby ktos wytlumaczyc krok po kroku jak sie to robilo bym byl bardzo wdzieczny :]
Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Latwa granica

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to } \frac{3-\sqrt{x+2}}{x-7}= \lim_{x\to } \x}} \frac{ \frac{3}{x}- \frac{\sqrt{x+2}}{x} }{1-\frac{7}{x}}=0}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2007, o 15:36 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 4 razy.
MiszczU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestem?
Podziękował: 6 razy

Latwa granica

Post autor: MiszczU »

Czyli rozwiazaniem jest \(\displaystyle{ 0}\)? Jesli tak to dobrze zrobilem :] dzieki za pomoc...
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

Latwa granica

Post autor: sztuczne zęby »

Tak 0. W liczniku wychodzi 0, a w mianowniku 1, a 0/1=1.
MiszczU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestem?
Podziękował: 6 razy

Latwa granica

Post autor: MiszczU »

Chcialem sie upewnic dzieki za pomoc...
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Latwa granica

Post autor: Uzo »

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x+2}}{x}}\)

a w tym miejscu to nie ma dalej symbolu nieoznaczonego?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Latwa granica

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{x+2}}{x}=\sqrt{\frac{1}{x}+\frac{2}{x^2}}}\)
ODPOWIEDZ