\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 2} \frac{2^x-4}{x-2} = \lim_{ x\to 2} \frac{4(\frac{2^x}{2^2}-1)}{x-2} = \lim_{ x\to 2} \frac{4(2^{x-2}-1)}{x-2}}\)
I dalej nie rozumiem tego zapisu:
\(\displaystyle{ x-2 \rightarrow c}\)
\(\displaystyle{ c \rightarrow 0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ c\to 0} \frac{4(2^{x-2}-1)}{x-2} = 4 \ln 2}\)
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego nagle granica dąży do 0?
Policzyć granicę funkcji
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Policzyć granicę funkcji
Podstawiasz \(\displaystyle{ x-2=c}\). Gdy \(\displaystyle{ x\to2}\) to \(\displaystyle{ c\to0}\)
Następnie korzystasz z granicy \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{2^{x}-1}{x}=ln2}\)
Następnie korzystasz z granicy \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{2^{x}-1}{x}=ln2}\)