Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

Witam, mam takie zadanie do zrobienia i nie wiem jak się do końca za nie zabrać:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{ln(1-2x)}{x} dla x<0 \\ -2 dla x=0 \\ \frac{-sin(2x)}{x} x \in (0,1) \\ \frac{x^{2}+2x-3}{x-1} dla x>1 \end{cases}}\)

Rozumiem, że mam opierać się na tym: \(\displaystyle{ lim_{x \rightarrow x_{0^{-}}}=lim_{x \rightarrow x_{0^{+}}}=f(x_{0})}\), tylko jak mam to robić jeśli przy podstawieniu mam dzielenie przez zero?
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

w ktorym miejscu?
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

\(\displaystyle{ \frac{ln(1-2x)}{x} dla x<0}\) np. jak podstawie x dla tego\(\displaystyle{ f(x_{0})}\) to mam w mianowniku zero
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ -2}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\) przecież
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

To jak mam zrobić to zadanie?
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

Zgodnie z definicją ciaglosci. Liczyć odpowiednie granice
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

Czyli co dla której funkcji mam liczyć?
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

Zależy w jakim punkcie liczysz granice
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

Np. dla tej pierwszej podfunkcji całości jak mam liczyć?
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

jako granice pewną. jaką?
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

Lewostronną do zera, tak? Potem kolejną dla zera, potem prawostronną do zera i lewostronną do jeden i potem prawostronną do jeden?
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

zgadza się
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: piasek101 »

W kwestii formalnej - tylko jeden punkt możemy tu badać. Albo popraw funkcję.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: myther »

Jak już obliczę te granice to co mam dalej robić?
miodzio1988

Zbadaj ciągłość poniższej funkcji

Post autor: miodzio1988 »

porównaj czy się równają sobie?
ODPOWIEDZ