Zbadać czy istnieją granice
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Zbadać czy istnieją granice
Witam,
jak bada się np. następujące przykłady na istnienie granicy?:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{ \sqrt{1-x} }{x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac { \sqrt{1-x} + \sqrt{1+x} }{x}}\)
Da się to jakoś rachunkowo "ujawnić"? Bo na wykresie widzę od razu ale jak to samemu odgadnąć?
jak bada się np. następujące przykłady na istnienie granicy?:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{ \sqrt{1-x} }{x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac { \sqrt{1-x} + \sqrt{1+x} }{x}}\)
Da się to jakoś rachunkowo "ujawnić"? Bo na wykresie widzę od razu ale jak to samemu odgadnąć?
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zbadać czy istnieją granice
Należy zbadać granice lewo i prawostronne.
W pierwszym przypadku granica prawostronna to \(\displaystyle{ + \infty}\), natomiast lewostronna to \(\displaystyle{ - \infty}\). Zatem granica nie istnieje, bo granica lewostronna i prawostronna nie są sobie równe.
Drugi przypadek analogicznie.
W pierwszym przypadku granica prawostronna to \(\displaystyle{ + \infty}\), natomiast lewostronna to \(\displaystyle{ - \infty}\). Zatem granica nie istnieje, bo granica lewostronna i prawostronna nie są sobie równe.
Drugi przypadek analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 19 sty 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Zbadać czy istnieją granice
No jak podstawię 0 to funkcja jest nieokreślona chyba w tym punkcie?
No tak, badamy granicę prawo- i lewostronną ale właśnie jak?
Rachunkowo czy "kombinując" co gdzie rośnie a gdzie maleje?
No tak, badamy granicę prawo- i lewostronną ale właśnie jak?
Rachunkowo czy "kombinując" co gdzie rośnie a gdzie maleje?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zbadać czy istnieją granice
Schemat leci tak:
\(\displaystyle{ \left[\frac{1}{0^{+}} \right]=\infty\\
\left[\frac{1}{0^{-}} \right]=-\infty}\)
Może to Tobie wystarczy. Możesz to wykorzystać przy badaniu innych granic. Ale to tak w skrócie i brzydko.
\(\displaystyle{ \left[\frac{1}{0^{+}} \right]=\infty\\
\left[\frac{1}{0^{-}} \right]=-\infty}\)
Może to Tobie wystarczy. Możesz to wykorzystać przy badaniu innych granic. Ale to tak w skrócie i brzydko.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zbadać czy istnieją granice
to trochę intuicyjne. Ogólnie jak dzielisz przez 0 to dążysz do nieskończoności... Przy czym jak dzielisz przez \(\displaystyle{ 0^+}\) to dzielisz przez liczby dodatnie (bo po prawej stronie 0, a zatem dążysz do \(\displaystyle{ + \infty}\). Analogicznie jest dla \(\displaystyle{ 0^-}\)