Działania na nieskończoności

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
lukasztbg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2011, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Działania na nieskończoności

Post autor: lukasztbg »

Witam, mam problem ponieważ w zadaniu musze obliczyć pierwiastek z nieskończoności, ile on wynosi? I jeżeli byłby ktoś w stanie napisać mi jakie działania można wykonywać na nieskończoności to byłbym bardzo wdzięczy

* zadanie które rozwiązuje to: \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} (\sqrt[m]{x} - 1)=}\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2022, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
brzoskwinka1

Działania na nieskończoności

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ \infty^{ \alpha } =\infty \mbox{ dla } \alpha >0.}\)
lukasztbg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2011, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Działania na nieskończoności

Post autor: lukasztbg »

brzoskwinka1 a czy mogłabys rzucić okiem na to moje zadanko? bo nie moge sobie z nim poradzić
JakubCh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 613
Rejestracja: 18 gru 2011, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 5 razy

Działania na nieskończoności

Post autor: JakubCh »

\(\displaystyle{ \sqrt[m]{ \infty } - 1 = \infty ^{ \frac{1}{m} } -1 = \infty -1 = \infty}\)
ODPOWIEDZ