Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Post
autor: robert179 »
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +oo}(x-x^{2}*ln(1+\frac{1}{x}))}\)
Jak przekształcić, żebym mógł zastosować Hospitala?
-
bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
Post
autor: bartholdy »
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}x^2(\frac{1}{x}-ln(1+\frac{1}{x})) = \lim_{x\to +\infty}\frac{(\frac{1}{x}-ln(1+\frac{1}{x}))}{\frac{1}{x^2}}}\)