nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 2 razy

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: Damieux »

\(\displaystyle{ \infty - \infty =0}\)???
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: miki999 »

Nie. Jest to symbol nieoznaczony.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: Analiza123 »

Niby dlaczego?
Logiczne jest, że jak odejmiemy od liczby nią sąmą to mamy 0?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ (x+5)-x}\) gdy \(\displaystyle{ x\to\infty}\)
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: Analiza123 »

To zostaje 5
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: Jan Kraszewski »

Analiza123 pisze:Logiczne jest, że jak odejmiemy od liczby nią sąmą to mamy 0?
A kto Ci powiedział, że \(\displaystyle{ \infty}\) to liczba?

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: Analiza123 »

\(\displaystyle{ X-X=0\\
A-A=0}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2019, o 21:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

nieskonczonosc minus nieskonczonosc

Post autor: Jan Kraszewski »

Analiza123 pisze:\(\displaystyle{ X-X=0\\
A-A=0}\)
A skąd to przypuszczenie? Dopóki nie określisz znaczenia tych symboli, to prawdziwość powyższych zapisów jest nieustalona.

JK
ODPOWIEDZ