granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

granica funkcji

Post autor: aleP »

\(\displaystyle{ \lim_{t\to 1} \frac{3t^{2} -t-2}{ 2t^{2} +5t -7}}\)

Narazie byłem na etapie licznie granic polegającym na podstawianiu pod niewiadomą liczbt do której ona dąży. Niestety w tym zadaniu już to nie wychodzi. Proszę o podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 20:32 przez aleP, łącznie zmieniany 2 razy.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

granica funkcji

Post autor: chlorofil »

No jak nie wychodzi? Podstawiając 0 za \(\displaystyle{ t}\) jak najbardziej wychodzi...
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

granica funkcji

Post autor: aleP »

a przepraszam t dąży do 1. Źle przepisałem, Zaraz edytuje
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

granica funkcji

Post autor: wb »

Nie, nie zawodzi. Otrzymasz \(\displaystyle{ \frac{-2}{-7}= \frac{2}{7}}\)
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

granica funkcji

Post autor: chlorofil »

No to trzeba sprowadzić licznik i mianownik do postaci iloczynowej i skrócić.
Czyli: \(\displaystyle{ t^2-t-2 = (t+1)(t-2)}\)

itd.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

granica funkcji

Post autor: aleP »

No w porządku. Ale czemu nie mogę podstawić po prostu liczbt pod nieiadomą jak np w:

\(\displaystyle{ \lim_{ t\to1 } \frac{t^{3} + 3^{t} }{ \sqrt{t=+3} }}\)
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

granica funkcji

Post autor: chlorofil »

Dlatego, że \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0}\right]}\) jest wyrażeniem nieoznaczonym.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

granica funkcji

Post autor: aleP »

ok już rozumiem. Dzięki za pomoc.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

granica funkcji

Post autor: chlorofil »

ODPOWIEDZ