Mam obliczyć granicę funkcji, doszedłem jak na razie tylko do takiej postaci i niestety nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \left(\frac{2x+3}{2x-3}\right)^{3x-7}=\lim_{x\to\infty} \left(1+\frac{6}{2x-3}\right)^{3x-7}=\lim_{x\to\infty} \left(1+\frac{1}{\frac{2x-3}{6}}\right)^{3x-7}=?}\)
Oblicz granicę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Oblicz granicę funkcji
Trzeba przekształcić wykładnik:
\(\displaystyle{ 3x-7 = \frac{2x-3}{6} \cdot p \\
p = \frac{6(3x-7)}{2x-3} \\
3x - 7 = \frac{2x-3}{6} \cdot \frac{6(3x-7)}{2x-3}}\)
\(\displaystyle{ 3x-7 = \frac{2x-3}{6} \cdot p \\
p = \frac{6(3x-7)}{2x-3} \\
3x - 7 = \frac{2x-3}{6} \cdot \frac{6(3x-7)}{2x-3}}\)