Granice funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
filippo21985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: przed kompem

Granice funkcji

Post autor: filippo21985 »

Mam problem z rozwiązanym przykładem w książce:
\(\displaystyle{ \lim_{ s\to-50 } \left[ \frac{d}{ds} \left( 25 e^{st} \right) \right] =2,5t e ^{-50t} 1 \left( t \right)}\)
a dokładnie chodzi o to \(\displaystyle{ 2,5}\) skąd to się bierze bo na moje oko to powinno wyjść \(\displaystyle{ 25}\).
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 16:50 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
frej

Granice funkcji

Post autor: frej »

No powinno być \(\displaystyle{ 25}\).
filippo21985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: przed kompem

Granice funkcji

Post autor: filippo21985 »

Dobra dzieki. Widocznie w ksiazce sie pomylili. Poprostu potrzebowalem potwierdzenia.
dziekuje i pozdrawiam
ODPOWIEDZ