Reguła de L' Hospitala
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siewierz
Reguła de L' Hospitala
hej Mam problem z rozwiązaniem kilku przykładów, było by fajnie gdyby ktoś mi pomógł;)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 } \frac{\ln( \cos x )}{x}\\
\lim_{x\to 0 } \frac{x - \sin x }{x- \tg x } \\
\lim_{x\to 0 } \frac{1 - \cos ^ 2x}{x} \\
\lim_{x\to 0 } \frac{5^x-3^x}{ \tg x }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 } \frac{\ln( \cos x )}{x}\\
\lim_{x\to 0 } \frac{x - \sin x }{x- \tg x } \\
\lim_{x\to 0 } \frac{1 - \cos ^ 2x}{x} \\
\lim_{x\to 0 } \frac{5^x-3^x}{ \tg x }}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, o 16:21 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siewierz
Reguła de L' Hospitala
wiem wiem, akurat uczę się do egzaminu i z tymi przykładami gdzieś nie potrafie dać sobie rady...Rozwiązuje je do pewnego momentu i się zacinam...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siewierz
Reguła de L' Hospitala
no i jeszcze przykład 3
\(\displaystyle{ \frac{-2 \sin x \cos x }{1}}\)
4
\(\displaystyle{ \frac{5^x \cdot \ \ln 5 -3^x \cdot \ \ln 3 }{ \frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\ \ln 5 -\ \ln 3 }{ \frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\) i nie wiem co dalej
za pierwsze to nie bardzo wiem jak sie zabrać ...
teraz 2.
\(\displaystyle{ \frac{1- \left( \cos x \right) }{1-\frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\)- wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1-1}{1- \frac{1}{1} }}\) więc wychodzi 0, to wyciągam dalej pochodnie \(\displaystyle{ \frac{ \left[ 1- \left( \cos x \right) \right] '}{ \left[ 1-\frac{1}{ \cos ^ 2x} \right] ' }= \\ \frac{ \sin x }{ \frac{1}{ \sin x ^2} }=\frac{ \cos x }{ \frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\)
i to będzie
= \(\displaystyle{ \frac{ \cos 0 }{ \frac{1}{ \cos ^ 20} }}\)
to wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{1} }}\)
nie bardzo umien sobie poradzić z tym \(\displaystyle{ \cos ^ 2x}\) i z wyciąganiem pochodnej z
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\)
naprawde mam spory problem z tymi przykładami
oo przepraszam dopiero zaczynam z Latexem, nie wyszło mi osatnie;)
chodzi mi o to ze nie wiem jak mam wyciągnąć pochodną z
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-2 \sin x \cos x }{1}}\)
4
\(\displaystyle{ \frac{5^x \cdot \ \ln 5 -3^x \cdot \ \ln 3 }{ \frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\ \ln 5 -\ \ln 3 }{ \frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\) i nie wiem co dalej
za pierwsze to nie bardzo wiem jak sie zabrać ...
teraz 2.
\(\displaystyle{ \frac{1- \left( \cos x \right) }{1-\frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\)- wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1-1}{1- \frac{1}{1} }}\) więc wychodzi 0, to wyciągam dalej pochodnie \(\displaystyle{ \frac{ \left[ 1- \left( \cos x \right) \right] '}{ \left[ 1-\frac{1}{ \cos ^ 2x} \right] ' }= \\ \frac{ \sin x }{ \frac{1}{ \sin x ^2} }=\frac{ \cos x }{ \frac{1}{ \cos ^ 2x} }}\)
i to będzie
= \(\displaystyle{ \frac{ \cos 0 }{ \frac{1}{ \cos ^ 20} }}\)
to wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{1} }}\)
nie bardzo umien sobie poradzić z tym \(\displaystyle{ \cos ^ 2x}\) i z wyciąganiem pochodnej z
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\)
naprawde mam spory problem z tymi przykładami
oo przepraszam dopiero zaczynam z Latexem, nie wyszło mi osatnie;)
chodzi mi o to ze nie wiem jak mam wyciągnąć pochodną z
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 17:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Reguła de L' Hospitala
do 3
Tego minusa przed \(\displaystyle{ 2}\) nie będzie, bo pochodna licznika to \(\displaystyle{ -2 \cdot \cos x \cdot (-\sin x) = 2\sin x \cdot \cos x}\) .
\(\displaystyle{ 2 \cdot \sin x \cdot \cos x}\) to jest to samo co \(\displaystyle{ \sin 2x}\) .
do 4
\(\displaystyle{ \cos x}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\) ile wynosi?
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x = \cos x \cdot \cos x}\)
do 2
Pochodną z \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) policzysz co najmniej dwoma poniższymi sposobami:
a) używając wzoru na pochodną ilorazu,
b) przedstawienia \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) jako \(\displaystyle{ \cos ^{-2} x}\), które jest równe \(\displaystyle{ (\cos x) ^{-2}}\) , a potem wzoru \(\displaystyle{ \left( \alpha ^{n}\right) ' = n \cdot \alpha ^{n-1}}\) pomocnego przy liczeniu pochodnych z wielomianów. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ \alpha =\cos x}\) to funkcja wewnętrzna, natomiast \(\displaystyle{ n=-2}\).
co do tego pierwszego, to \(\displaystyle{ (\ln(\cos x))' = \frac{1}{\cos x} \cdot (\cos x)' = \frac{-\sin x}{\cos x} = - \tg x}\) - wzór na pochodną funkcji złożonej; \(\displaystyle{ \cos x}\) to funkcja wewnętrzna, a logarytm to f. zewnętrzna.
Tego minusa przed \(\displaystyle{ 2}\) nie będzie, bo pochodna licznika to \(\displaystyle{ -2 \cdot \cos x \cdot (-\sin x) = 2\sin x \cdot \cos x}\) .
\(\displaystyle{ 2 \cdot \sin x \cdot \cos x}\) to jest to samo co \(\displaystyle{ \sin 2x}\) .
do 4
\(\displaystyle{ \cos x}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\) ile wynosi?
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x = \cos x \cdot \cos x}\)
do 2
Pochodną z \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) policzysz co najmniej dwoma poniższymi sposobami:
a) używając wzoru na pochodną ilorazu,
b) przedstawienia \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) jako \(\displaystyle{ \cos ^{-2} x}\), które jest równe \(\displaystyle{ (\cos x) ^{-2}}\) , a potem wzoru \(\displaystyle{ \left( \alpha ^{n}\right) ' = n \cdot \alpha ^{n-1}}\) pomocnego przy liczeniu pochodnych z wielomianów. Pamiętaj, że \(\displaystyle{ \alpha =\cos x}\) to funkcja wewnętrzna, natomiast \(\displaystyle{ n=-2}\).
co do tego pierwszego, to \(\displaystyle{ (\ln(\cos x))' = \frac{1}{\cos x} \cdot (\cos x)' = \frac{-\sin x}{\cos x} = - \tg x}\) - wzór na pochodną funkcji złożonej; \(\displaystyle{ \cos x}\) to funkcja wewnętrzna, a logarytm to f. zewnętrzna.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siewierz
Reguła de L' Hospitala
wielkie wielkie dzięki ;D
-- 1 wrz 2011, o 18:44 --
ale na wszelki wypadek spróbuje policzyć \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2x}}\)
wzór na pochodną ilorazu to \(\displaystyle{ \frac{f' \cdot g-f \cdot g'}{g^2}}\)
więc to by było tak
\(\displaystyle{ \frac{1' \cdot ( \cos ^ 2x)-1 \cdot ( \cos ^ 2x)'}{( \cos ^ 2x)^2} \\
= \frac{0 \cdot \cos ^ 2x-1 \cdot (2 \sin x \cdot \cos x )}{( \cos ^ 2x)^2} \\
=\frac{0-2 \sin x \cos x }{( \cos ^ 2x)^2} \\
= \frac{- \sin 2 x}{( \cos ^ 2x)^2}}\)
i co z tym dalej?
-- 1 wrz 2011, o 18:44 --
ale na wszelki wypadek spróbuje policzyć \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2x}}\)
wzór na pochodną ilorazu to \(\displaystyle{ \frac{f' \cdot g-f \cdot g'}{g^2}}\)
więc to by było tak
\(\displaystyle{ \frac{1' \cdot ( \cos ^ 2x)-1 \cdot ( \cos ^ 2x)'}{( \cos ^ 2x)^2} \\
= \frac{0 \cdot \cos ^ 2x-1 \cdot (2 \sin x \cdot \cos x )}{( \cos ^ 2x)^2} \\
=\frac{0-2 \sin x \cos x }{( \cos ^ 2x)^2} \\
= \frac{- \sin 2 x}{( \cos ^ 2x)^2}}\)
i co z tym dalej?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 19:26 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Reguła de L' Hospitala
mianownik ma postać \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{\cos ^{2} x}}\)
Jak pochodna z \(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{- \sin 2 x}{( \cos ^ 2x)^2}}\) (jest ok) , to pochodna z \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2 x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\) .
Pochodna z licznika to nic innego jak \(\displaystyle{ \sin x}\).
A więc możemy przedstawić naszą wyliczoną pochodną mianownika, czyli \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2 x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\) jako \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot \sin x \cdot \cos x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\)
Nasza granica przyjmie więc postać:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 } \frac{\sin x}{\frac{2 \cdot \sin x \cdot \cos x}{( \cos ^ 2 x)^2}}}\)
Może spróbuj coś skrócić tutaj?
Jak pochodna z \(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{- \sin 2 x}{( \cos ^ 2x)^2}}\) (jest ok) , to pochodna z \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2 x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\) .
Pochodna z licznika to nic innego jak \(\displaystyle{ \sin x}\).
A więc możemy przedstawić naszą wyliczoną pochodną mianownika, czyli \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2 x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\) jako \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot \sin x \cdot \cos x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\)
Nasza granica przyjmie więc postać:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0 } \frac{\sin x}{\frac{2 \cdot \sin x \cdot \cos x}{( \cos ^ 2 x)^2}}}\)
Może spróbuj coś skrócić tutaj?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 19:27 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Reguła de L' Hospitala
Tak, i jeden cosinus też.
*
Edit.
*
Edit.
Źle... Jest odwrotnie, pomyliłem minusy, pochodna z \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{- \sin 2 x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\)loitzl9006 pisze: Jak pochodna z \(\displaystyle{ \frac{1}{ \cos ^ 2x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{- \sin 2 x}{( \cos ^ 2x)^2}}\) (jest ok) , to pochodna z \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{\cos ^{2} x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{ \sin 2 x}{( \cos ^ 2 x)^2}}\) .
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 19:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siewierz
Reguła de L' Hospitala
czyli zostanie mi \(\displaystyle{ \frac{ \sin x }{ \sin x \cdot ( \cos x )^2}}\) ?
proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a; działanie mnożenia oznacza się jako cdot
proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a; działanie mnożenia oznacza się jako cdot
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 20:02 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Reguła de L' Hospitala
Nie. Jak możesz inaczej zapisać \(\displaystyle{ \left(\cos ^ 2 x\right)^2}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 20:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 21:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siewierz
Reguła de L' Hospitala
nie mam zielonego pojęcia ;D \(\displaystyle{ ( \cos \cdot \cos)^2}\) Naprawde nie wiem
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 21:05 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u
Powód: Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Reguła de L' Hospitala
\(\displaystyle{ (\cos\cdot \cos)^2}\) - w ten sposób rozpisujesz tylko to, co znajduje się wewnątrz nawiasu, a więc samo \(\displaystyle{ \cos ^{2} x}\). A to ma być jeszcze wszystko do potęgi drugiej. Pomyśl.
\(\displaystyle{ \left(\cos ^ 2 x\right)^2 = \cos ^{n} x}\)
Co wstawisz za \(\displaystyle{ n}\) ?
\(\displaystyle{ \left(\cos ^ 2 x\right)^2 = \cos ^{n} x}\)
Co wstawisz za \(\displaystyle{ n}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 21:05 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.