Reguła de l'Hospitala, a obliczanie granic
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Reguła de l'Hospitala, a obliczanie granic
Witam, może trochę nietypowe pytanie, ale myślę, że przydatne. Otóż chciałbym się dowiedzieć czy za pomocą reguły de l'Hospitala można obliczyć każdą granicę funkcji lub ciągu ? Czy są takie granice w których ta reguła nie znajdzie zastosowania. Z góry dzięki za odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Reguła de l'Hospitala, a obliczanie granic
a nie jest tak, że wszystko można sprowadzić do \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0} \right]}\) lub \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \infty }{ \infty } \right]}\) ?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Reguła de l'Hospitala, a obliczanie granic
Nie. Weźmy prosty przykład.
Mamy do policzenia granicę\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2^{-} } \frac{2}{x-2}}\).
Oczywiście wynosi ona \(\displaystyle{ - \infty}\).
Gdybyśmy zastosowali do niej regułę de L'Hospitala otrzymalibyśmy:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2^{-} } \frac{2}{x-2} \stackrel{[H]}{=}\lim_{x \to 2^{-} } \frac{0}{1}=0}\)
Jak widać jest to nieprawda.
Mamy do policzenia granicę\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2^{-} } \frac{2}{x-2}}\).
Oczywiście wynosi ona \(\displaystyle{ - \infty}\).
Gdybyśmy zastosowali do niej regułę de L'Hospitala otrzymalibyśmy:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2^{-} } \frac{2}{x-2} \stackrel{[H]}{=}\lim_{x \to 2^{-} } \frac{0}{1}=0}\)
Jak widać jest to nieprawda.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz